Bahan-bahan:
1 pkt spaghetti (direbus)
1kg ikan kembung/mabong (direbus daan dikisar halus isinya)
3 biji bawang besar(dikisar)
3 ulas bawang putih(dikisar)
3 sudu rempah kari ikan BABA’S (dibancuh)
3 sudu rempah kari daging BABA’S (dibancuh)
3 sudu serbuk cili BABA’S (dibancuh)
3 sudu kerisik
1 mgkk santan
gula
garam
serbuk perasa
1kg ikan kembung/mabong (direbus daan dikisar halus isinya)
3 biji bawang besar(dikisar)
3 ulas bawang putih(dikisar)
3 sudu rempah kari ikan BABA’S (dibancuh)
3 sudu rempah kari daging BABA’S (dibancuh)
3 sudu serbuk cili BABA’S (dibancuh)
3 sudu kerisik
1 mgkk santan
gula
garam
serbuk perasa
Bahan-bahan hiasan:
1 btg timun (dihiris)
300gm tauge (dibuang ekor)
200gm daun kesum (dihiris halus)
1 pkt jeruk lobak
10biji limau kasturi (dibelah dua)
bahan-bahan sambal belacan:
10 tgki cili merah
50gm belacan (dibakar)
4biji limau kasturi
garam
gula
cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar (bawang besar dan putih) sehingga pecah minyak.
2. Kemudian masukan rempah kari ikan, daging, dan serbuk cili yang telah dibancuh. Biarkan sehingga naik minyak sekali lagi.
3. Seterusnya, masukan isi ikan yang telah dikisar dan biarkan sehingga mendidih.
4. Setelah mendidih masukan kerisik, santan, dan perasakan secukupnya dengan garam, gula, dan serbuk perasa.
5. Apabila kuah memekat dan mendidih, boleh dihidangkan.
okayh pada asalnya laksa johor ni menggunakan mee laksa beras asli ala yang mcm laksa peneng tu, tetapi telah diolah dengan menggunakan spaghetti.. kalau orang johor mesti akan guna spaghetti lah.. sebab abang mention serbuk kari babas? sbb konon2 nak mcm dalam buku resepi lah.. mana tahu babas nak amik resepi abang ke.. hahhaha.. so, terliur tak?? selamat ya mencuba resepi abang ni.. muah ciked..
No comments:
Post a Comment