Assalamualaikum...


Pimp My Profile

Monday, April 3, 2017

LAKSA JOHOR by faizi othman

salam semua.. abang tuari baru tgk taste selebriti dekat astro.. time tu rancangan di dibuat dekat johor tempat tumpah darah ku, pengacara dia mawi.. org johor tu.. hahaha.. kena carutlah abang dgn haters johor ni kang.. dek terliur mawi makan laksa johor pakai tangan, anang satu family dah craving nak makan laksa johor.. dan-dan esok bapak abang beli ikan kembong sruh masak laksa johor!! so, abang nak share lah ya pada kome-kome yang nak try cuba nak masak laksa johor ni.. nah resepi nye.. abang punya style kay..

 Bahan-bahan:
1 pkt    spaghetti (direbus)
1kg      ikan kembung/mabong (direbus daan dikisar halus isinya)
3 biji    bawang besar(dikisar)
3 ulas   bawang putih(dikisar)
3 sudu rempah kari ikan BABA’S (dibancuh)
3 sudu rempah kari daging BABA’S (dibancuh)
3 sudu serbuk cili BABA’S (dibancuh)
3 sudu kerisik
1 mgkk            santan
            gula
            garam
            serbuk perasa

Bahan-bahan hiasan:
1 btg    timun (dihiris)
300gm tauge (dibuang ekor)
200gm daun kesum (dihiris halus)
1 pkt    jeruk lobak
10biji   limau kasturi (dibelah dua)


bahan-bahan sambal belacan:
10 tgki cili merah
50gm   belacan (dibakar)
4biji     limau kasturi
            garam
            gula

cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar (bawang besar dan putih) sehingga pecah minyak.
2. Kemudian masukan rempah kari ikan, daging, dan serbuk cili yang telah dibancuh. Biarkan sehingga naik minyak sekali lagi.
3. Seterusnya, masukan isi ikan yang telah dikisar dan biarkan sehingga mendidih.
4. Setelah mendidih masukan kerisik, santan, dan perasakan secukupnya dengan garam, gula, dan serbuk perasa.
5. Apabila kuah memekat dan mendidih, boleh dihidangkan.

okayh pada asalnya laksa johor ni menggunakan mee laksa beras asli ala yang mcm laksa peneng tu, tetapi telah diolah dengan menggunakan spaghetti.. kalau orang johor mesti akan guna spaghetti lah.. sebab abang mention serbuk kari babas? sbb konon2 nak mcm dalam buku resepi lah.. mana tahu babas nak amik resepi abang ke.. hahhaha.. so, terliur tak?? selamat ya mencuba resepi abang ni.. muah ciked..

No comments:

Post a Comment